Πυρηνική σύντηξη PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Κυριακή, 26 Νοέμβριος 2006 00:15
Δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2006, στα επιστημονικά νέα, ότι :

"'Επειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις υπεγράφη τελικώς στο Παρίσι η συμφωνία επτά διεθνών εταίρων για την κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα (ITER), που φιλοδοξεί να παράγει τις επόμενες δεκαετίες καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Η κατασκευή του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα θα αρχίσει το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία δεκαετία. Η εκμετάλλευσή του τοποθετείται στο 2018".

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια οι φυσικοί μελετούν την εφαρμογή της πυρηνικής σύντηξης του υδρογόνου. 'Ηδη το 1989 Αμερικανοί και Ρώσοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν πυρηνική σύντηξη, βομβαρδίζοντας με ηχητικά κύματα μικροσκοπικές φυσαλίδες μέσα σε ένα δοχείο με ακετόνη. Η έρευνά τους, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από τους πυρηνικούς φυσικούς!
Η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη που βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος εντάσσεται στην αναζήτηση μίας περισσότερο καθαρής και ανεξάντλητης πηγής πυρηνικής ενέργειας.

Η πυρηνική σύντηξη ατόμων υδρογόνου (δευτερίου) προς την δημιουργία ατόμων ηλίου και τεράστιας ενέργειας βάσει του νόμου Ε=mc² είναι θεωρητικά η ιδανική πηγή ενέργειας. Αντίθετα με την πυρηνική σχάση του ουρανίου δεν απαιτεί ακριβά ραδιενεργά καύσιμα και τα παραπροϊόντα της δεν είναι τόσο επικίνδυνα, όσο τα απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων σχάσεως.

Βέβαια για να συντελεστεί και να συντηρηθεί αυτή η πυρηνική αντίδραση χρειάζεται θερμοκρασία της τάξεως των 100.000.000 βαθμών Κελσίου. Παρόμοιος τρόπος παραγωγής ενέργειας υπάρχει στον 'Ηλιο και στα αστέρια. Εκεί βέβαια η θερμοκρασία που απαιτείται παράγεται από την βαρυτική συμπίεση του άστρου. Στη Γη όμως θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος, όπως π.χ. πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Πέρα, όμως, από το οικονομικό και οικολογικό ενδιαφέρον, το οποίο βέβαια δεν είναι καθόλου αμελητέο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο, ίσως χρειάζεται να προβληματιστούμε για τον τρόπο που γίνεται η σύντηξη και τον χρόνο που έρχεται να πραγματοποιηθεί. Η σύντηξη είναι μια σύνθεση!

Μήπως, λοιπόν, η εξέλιξη της επιστήμης μάς δείχνει κάποια κατεύθυνση της δικής μας εξέλιξης; Μήπως πέρασε η εποχή της ανάλυσης και της διάλυσης και εισερχόμαστε σε μια εποχή της συγκρότησης και της σύνθεσης; Τί σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο;

Σ. Τ.

Ημερομηνία καταχώρησης: 26.11.2006