Τι έχει συμβεί και δεν το έχουμε ακόμη αντιληφθεί; PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2006 00:18
Επειδή το ζητούμενο στις πολιτικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις ακόμη και στους πολέμους είναι η αλλαγή, με την έννοια της βελτίωσης των συνθηκών ζωής του λαού, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη τέτοιου είδους δραστηριότητες. Οι καταστάσεις αυτές διαμορφώνουν την πραγματικότητα, τοπική ή ευρύτερη της ζωής των ανθρώπων στον πλανήτη.

Η καταδίκη του Σαντάμ Χουσείν για τα εγκλήματά του είναι πλέον πραγματικότητα και ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται ανακούφιση που ένας από τους ηγέτες που υπέθαλπαν την τρομοκρατία έχει εξουδετερωθεί.

"Το Ιράκ βρίσκεται σε κατάσταση χειρότερη και από εμφύλιο πόλεμο και πολλοί άνθρωποι εκεί ζουν χειρότερα από ό,τι επί Σαντάμ Χουσεΐν", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα από την τηλεόραση του BBC. Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον ο Τζορτζ Μπους αναζητεί "διορθωτικές παρεμβάσεις στην ιρακινή κρίση" αναφέρει το Associated Press.
Συχνά γίνεται λόγος για την πραγματικότητα και την ψευδαισθητικότητα της καθημερινότητας της ανθρώπινης ζωής. Περιμένει κάποιος να βρει στην ψευδαισθητικότητα κάτι το ακραίο που θα έπρεπε να κάνει τον άνθρωπο τουλάχιστον να διαμαρτυρηθεί πριν φτάσει να εξεγερθεί. Στην περίπτωση αυτή η παρέμβαση ενός κράτους σε μια περιοχή του πλανήτη με σκοπό να απαλλάξει την περιοχή από τον τύραννο καταλήγει στην διαπίστωση ότι οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων με τον τύραννο ήταν καλύτερες από εκείνες που παρέχει ο απελευθερωτής.

Τέλος πάντων τι συμβαίνει και δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη ο άνθρωπος; Το πεδίο της πραγματικότητας και της ψευδαισθητικότητας δεν είναι δυο αδιάφορα μεταξύ τους πεδία, αλλά συναντιούνται και τότε μπορεί να συγκρουστούν. Πού γίνεται η απαρχή της σύγκρουσης, πριν αυτή πάρει μορφή και αναδυθεί σαν έκρηξη; Το πεδίο της πρωταρχικής σύγκρουσης μεταξύ της πραγματικότητας και της ψευδαισθητικότητας βρίσκεται στην συνειδητότητα από όπου και η δράση ή η αντίδραση ξεκινά.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη όχι αναγκαστικά στην ατομική συειδητότητα, καθώς μπορεί να γίνει εξίσου αποτελεσματικά στο επίπεδο της συλλογικής συνειδητότητας, αυτό που κάποιοι θα ήθελαν να το ονομάσουν μάζα, για να του προσδώσουν τα χαρακτηριστικά του ασυνειδήτου. Ωστόσο αυτό που συλλογικά μπορεί να φαίνεται σαν ασυνείδητη και μαζική δράση μπορεί να εκφράζει το επίπεδο του ατομικού συνειδητού που εκρήγνυται κάτω από τη δράση πολλαπλών πιέσεων.

Αν για εμάς ο πόλεμος στο Ιράκ δεν μπορεί να μας πει τίποτε άλλο, τουλάχιστον, ας χρησιμεύσει σαν σημείο στην συνειδητότητα, που δείχνει μια πορεία, από την ψευδαισθητικότητα στην πραγματκότητα, ανοδική κάποιες περιπτώσεις, καθοδική σε κάποιες άλλες.

Γιώργος Τσαντάκης

Ημερομηνία καταχώρησης: 12.12.2006