Κρεμμυδάκια καραμελέ |
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις |
Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007 11:00 |
Υλικά (για 3 βαζάκια των 350 γρ.): 60 κρεμμυδάκια (αυτά για το στιφάδο) 375 γρ. ζάχαρη καφέ, μή επεξεργασμένη 3 - 6 πιπεριές τσίλι (ανάλογα πόσο καφτερά τα θέλετε) 375 γρ. κόκκινο κρασί 375 γρ. νερό 375 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί 3 κουταλάκια τσαγιού μαύρο πιπέρι σε κόκκους 3 φύλλα δάφνης Παρασκευή: - Πλένετε τα βαζάκια, στρώνετε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου και τακτοποιείτε τα βαζάκια και τα καπάκια. Ανάβετε τον φούρνο στους 100 β -όχι περισσότερο- και τα αποστειρώνετε για 10 λεπτά. Σβήνετε τον φούρνο και αφήνετε τα βαζάκια μέσα, μέχρι να ετοιμάσετε τα κρεμμυδάκια. Μην ανησυχείτε δεν καίγεται η πετσέτα. - Καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Θα σας διευκολύνει, αν τα ρίξετε προηγουμένως, για λίγα λεπτά, σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια, κόβετε τη ρίζα και κρατώντας το κρεμμυδάκι με τα τρία δάχτυλα από την πλευρά του βλαστού, πιέζετε και το κρεμμυδάκι γλιστρά αποφλοιωμένο. - Καθαρίζετε τις πιπεριές ανοίγοντάς τις κατά μήκος και αφαιρείτε τους σπόρους. - Βάζετε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τη ζεσταίνετε ανακατεύοντας, ώσπου να γίνει καραμέλα. - Σβήνετε με κρασί, νερό και ξίδι. Ανακατεύετε. - Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα σωτάρετε με ανοιχτή κατσαρόλα περίπου 12 λεπτά. (Δοκιμή! Τρυπάτε με βελόνα). - Βάζετε τα κρεμμύδια με το ζουμί τους, ζεστά στα ζεστά βάζα, κλείνετε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τα βάζα, ανάποδα, χωρίς να τα μετακινήσετε, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Πλένετε τα βαζάκια, αν χρειάζεται, και κολλάτε τις ετικέτες. Αντιγόνη Πολίτου Ημερομηνία καταχώρησης: 15.3.2007 |