Κολοκυθόπιτα αλμυρή |
![]() |
![]() |
![]() |
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις |
Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2007 11:08 |
Υλικά: 1 1/2 κιλό κόκκινη κολοκύθα 300 γρ. φέτα 3 - 4 κρεμμύδια 1/2 ματσάκι μαϊντανός 1 πρέζα δυόσμος αποξηραμένος 3 κ. σ. τραχανάς* αλάτι και πιπέρι 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο** 1/2 φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή ρεγκάτο (προαιρετικά) 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο 1 αυγό Παρασκευή: Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και τα καθαρίζουμε. Πετάμε τους σπόρους και τρίβουμε τα κομμάτια με χονδρό τρίφτη. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε τρυπητό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε, για να πάει παντού και την αφήνουμε να στραγγίσει 2 ώρες. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά, προσέχοντας να μην καούν, σε μεγάλο τηγάνι με 2 κ. τσ. ελαιόλαδο. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι, με τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε 2 - 3 κ. τσ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε την στραγγισμένη κολοκύθα, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και να μην βγάζει πλέον υγρό. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Θρυμματίζουμε την φέτα. Ανακατεύουμε την κολοκύθα, τα κρεμμύδια, τη φέτα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον κρόκο του αυγού. Κρατάμε το ασπράδι. Προσθέτουμε τον τραχανά. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παράλληλα, λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε 2 - 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα. Ανάμεσα στα φύλλα, σκορπάμε λίγο τριμμένο τυρί, προαιρετικά. Απλώνουμε το μείγμα κολοκύθας. Σκεπάζουμε με 2 - 3 φύλλα, λαδώνοντας και βάζοντας τριμμένο τυρί ανάμεσα στα φύλλα. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει γύρω-γύρω, χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και αλείφουμε την πίτα με το ασπράδι του αυγού και λίγο λάδι. Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και περιμένουμε 30 λεπτά πριν να την κόψουμε. * Μπορείτε, φυσικά, να ανοίξετε εσείς φύλλα, ή αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, ή σφολιάτα, αλλά δεν συστήνουμε αυτή την πίτα με ζύμη κουρού, ή μπριζέ. ** Οποιοδήποτε είδος τραχανά ταιριάζει μ' αυτή την κολοκυθόπιτα. Την δοκιμάσαμε όμως με "καυτερό, κολοκυθένιο τραχανά" -μια σπεσιαλιτέ της Κομοτηνής- και θεωρούμε ότι τονίζει ιδιαίτερα τη γεύση της. Αντιγόνη Πολίτου Ημερομηνία καταχώρησης: 17.11.2007 |