Μάθημα ζωής (The five people you meet in heaven) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2006 13:05
σκηνοθεσία: Mitch Albom
σενάριο: Lloyd Kramer
παίζουν: Jon Voight, Jeff Daniels, Helen Bernstein

Το θέμα της μετά θάνατο ζωής έχει πολύ απασχολήσει και προβληματίσει την ανθρωπότητα σε όλη την διάρκεια της πορείας της πάνω στην γη. Ιστορικά, αρχαιολογικά, θρησκευτικά, ανθρωπολογικά κ.λπ στοιχεία αποδεικνύουν την εναγώνια αναζήτηση του ανθρώπου για τα συμβαίνοντα πέρα από την στιγμή του θανάτου.
Η λογοτεχνία αλλά και η φιλοσοφία επανειλημμένως έχουν επιχειρήσει να σταθούν με επάρκεια απαντήσεων απέναντι σε αυτό το θέμα. Αλλά αν αυτό είναι ένα από τα μείζονα θέματα αναζήτησης του ανθρώπου, υπάρχει μια πραγματικότητα η οποία τον προσγειώνει στην καθημερινή ζωή απαιτώντας απαντήσεις για τα διαδραματιζόμενα εντός αυτής και για την κατανόησή τους. Η ψυχολογία, οι επιστήμες της συμπεριφοράς αλλά και η φιλοσοφία προσπαθούν να απαντήσουν στα ζωτικά ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την κατανόηση της ζωής της καθημερινότητας. Τα πεδία του ασυνείδητου, του υποσυνείδητου και του συνειδητού προσδιορίζουν την σχέση μας με την πρόσληψη της πραγματικότητας και όσων συμβαίνουν εντός αυτής. Το μεγαλύτερο πεδίο στην ανθρώπινη αντιληπτικότητα είναι το ασυνείδητο που συνοδεύεται από την προσπάθεια του ανθρώπου να το φωτίσει και να το καταστήσει συνειδητό. Ετσι λοιπόν από την μια μεριά έχουμε την προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει τα συμβαίνοντα μετά τον θάνατο και από την άλλη διαπιστώνουμε την αδυναμία του να κατανοήσει τα συμβαίνοντα στην καθημερινότητα της ζωής. Ο άνθρωπος βρίσκεται λοιπόν μπροστά σε μια πραγματικότητα της οποίας την σημασία δεν μπορεί πάντοτε να κατανοήσει και σε μια θεωρητική αναζήτηση του τι συμβαίνει μετά από την πραγματικότητα αυτή. Η θέση του ανάμεσα στα ζητήματα αυτά φαίνεται αρκετά δύσκολη αν δεν λάβει υπόψη του ένα παράγοντα που κυριαρχεί στον κόσμο που ζούμε, την σχέση και την σχετικότητα όπως αυτή έχει διατυπωθεί. Η σχέση ανάμεσα στα πριν και μετά τον θάνατο μπορεί να δώσει σημαντικές απαντήσεις. Ο θάνατος και τα μετά από αυτόν θα μπορούσαν να είναι η συνέχεια των πριν από αυτόν, αλλά με μια άλλη προοπτική, έτσι ώστε όσα συμβαίνουν μετά τον θάνατο να δίνουν την δυνατότητα να κατανοηθούν και να φωτιστούν τα γεγονότα πριν από αυτόν. Μετά τον θάνατο ο άνθρωπος έχοντας εγκαταλείψει το φυσικό του σώμα κινείται με την ψυχή, τις μνήμες, τις εμπειρίες και τα βιώματα που αυτή περιέχει. Το πεδίο μετά τον θάνατο θα μπορούσε να είναι μια ιδιαίτερη εκπαίδευση για όλα εκείνα τα συμβάντα και τα γεγονότα της ζωής που δεν κατανοήθηκε η σημασία αλλά και το νόημά τους προκειμένου να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην εξέλιξή του. Οι άνθρωποι της καθημερινής ζωής επανεμφανίζονται τώρα πια όχι για να παίξουν κάποιο ρόλο στη ζωή, αλλά για να μας εξηγήσουν αυτό τον ρόλο και την σημασία του, κατά ένα τέτοιο τρόπο που τελικά ο καθένας γίνεται εκπαιδευτής στον τομέα του. Τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις επανέρχονται για να μπορέσουν να αποκτήσουν το πραγματικό τους νόημα και να δώσουν στην συνειδητότητα, πλέον, τα στοιχεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Διότι μπορεί πλέον η συνειδητότητα να αναπτυχθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς στα σημεία όπου υστερούσε λόγω της μη κατανόησης των γεγονότων της ζωής. Τελικά επιτυγχάνεται η κάθαρση της ψυχής από τα βάσανα που την δέσμευαν και η αποκατάστασή της σε έναν νέο κόσμο προκειμένου να συνεχίσει την ζωή της χωρίς τις επιβαρύνσεις που φέρνει μαζί της από το παρελθόν.

Από τον τομέα της τέχνης και ιδιαίτερα του κινηματογράφου έχουν γίνει προσπάθειες να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπιση και κατανόηση αυτών των ζητημάτων. Στην ταινία με το ελληνικό τίτλο "Μάθημα Ζωής" αναπτύσσεται η συνέχιση της ζωής, με την έννοια της εκπαίδευσης, μετά τον θάνατο που δεν είναι παρά ένα μικρό διάλειμμα για την συνέχισή της.


παρουσίαση: Ιανός Γεωργίου
Περιοδικό "Οδοδείκτες" , τεύχος 30