Πιο παράξενο κι από παράξενο (Stranger Than Fiction) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007 13:08
κωμωδία, 113', ΗΠΑ, 2006
σκηνοθεσία: Μαρκ Φόστερ
παίζουν: Ντάστιν Χόφμαν, 'Εμα Τόμσον

Δεν είναι κάτι παράξενο, είναι ένα κινηματογραφικό έργο που παίζεται αυτήν την περίοδο στους κινηματογράφους. Παράξενος ίσως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σεναριογράφος περιγράφει την ζωή ενός ανθρώπου, που είναι και ο πρωταγωνιστής του έργου.

'Ενας κοινός άνθρωπος, ένας ελεγκτής της εφορίας, ένας έντιμος κατά τον κόσμο άνθρωπος, ένας ρομποτοποιημένος φοροεισπράκτορας, που δεν γνωρίζει τίποτε άλλο από το να είναι απελπιστικά τέλειος στην εργασία του και αφόρητα πληκτικά προγραμματισμένος στην καθημερινή του ζωή. 'Ετσι κυλάει η ζωή του!

Ξαφνικά, αρχίζει να ακούει μια γυναικεία φωνή που αφηγείται κάθε του κίνηση, σκέψη, συναίσθημα, με εξωφρενική ακρίβεια. Αναστατώνεται και πανικοβάλλεται όταν αυτή η φωνή τού ανακοινώνει ότι ο θάνατός του είναι πολύ κοντά.

Η φωνή που ακούει είναι μιας φημισμένης μυθιστοριογράφου, η οποία γράφει το καλύτερό της βιβλίο με ήρωα τον πληκτικό φοροεισπράκτορα και θέλει να τελειώσει το έργο της με τον θάνατό του.

Αναρωτιέται κανείς: "Ποιά είναι αυτή η δημιουργός - συγγραφεύς και τί σχέση έχει με τον ήρωά της;". "Γιατί θέλει να τελειώσει το έργο της με τον θάνατο του ήρωα και τί σημαίνει ο θάνατός του, γι' αυτόν και την δημιουργό;".

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι, όταν ο άνθρωπος αυτός αλλάζει κάποια στιγμή τρόπο ζωής, αρχίζει να ενδιαφέρεται για τους άλλους, ερωτεύεται μια γυναίκα, γίνεται τρυφερός, εκφράζει αγάπη στο περιβάλλον του και παύει την προγραμματισμένη και μηχανοποιημένη ζωή του, η δημιουργός - συγγραφέας αλλάζει κι αυτή το τέλος του έργου της και του δίνει παράταση ζωής, αντί για θάνατο, μια ευκαιρία να ζήσει το πραγματικό νόημα της ζωής, που δεν είναι άλλο από τις μικρές αλήθειες της καθημερινότητας και την αγάπη, πηγή της ζωής!

Τί σημαίνουν όλα αυτά για τον ήρωά μας;

Τί σημαίνουν όλα αυτά για την δημιουργό του έργου της;

παρουσίαση: Σταμάτης Τσαχάλης

Ημερομηνία καταχώρησης: 15.2.2006