Ο Αμαρτιοβόρος (The Sin Eater) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 13:12
σκηνοθεσία: Brian Helgeland
πρωταγωνιστούν: Heath Ledger, Shassyn Sossamon, Mark Addy, Benro Furmann

Την διαδοχή στο ιερατείο της Ντιάνα στην περιοχή της Αρικίας, της Αρχαίας Ρώμης, έχει σαν κύριο σκοπό του έργου του «Ο Χρυσός Κλώνος» ο ανθρωπολόγος Sir James Frazer. Περιγράφει δε την διαδικασία αυτή ως εξής: «Ο υποψήφιος δηλαδή για το ιερατείο μπορούσε να πάρει το αξίωμα αυτό μόνο φονεύοντας τον ιερέα και κρατούσε το αξίωμα, μέχρι να φονευτεί ο ίδιος από κάποιον πιο δυνατό ή πιο πανούργο».

Στην σύγχρονη Ρώμη μπορούμε να παρακολουθήσουμε την ιστορία της διαδοχής του Αμαρτιοφάγου (Sin eater). Οι ρίζες της ιστορίας αυτής βρίσκονται κάπου στον Μεσαίωνα, όπου αν η Καθολική Εκκλησία αρνιόταν σε κάποιον ετοιμοθάνατο το τυπικό που δικαιούται με επακόλουθο την άρνηση και της ταφής, τότε η οικογένεια αναγκαζόταν να καλέσει το Αμαρτιοφάγο που αναλάμβανε να πάρει τις αμαρτίες και να τον απαλλάξει από την Κόλαση.

Τοποθετώντας ψωμί και αλάτι στο σώμα του ετοιμοθάνατου και ψιθυρίζοντας τα λόγια κάποιου αρχαίου ψαλμού τρώει στη συνέχεια το ψωμί και το αλάτι καταπίνοντας έτσι τις αμαρτίες και τις κακές πράξεις του ετοιμοθάνατου. Το έθιμο αυτό ήταν κάποτε κοινό στην Αγγλία και στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Μέχρι πρόσφατα η διαδικασία αυτή επιβίωνε στην Ουαλλία. Παρόμοιες διαδικασίες επιβίωναν και σε άλλα μέρη της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η διαδοχή, λοιπόν, στη θέση του Αμαρτιοφάγου είναι κάτι που κανείς δεν θα ζήλευε, αλλά κάποιος θα έπρεπε να την αναλάβει, προκειμένου να συνεχισθεί στον χρόνο αυτή η διαδικασία.

Σε ατμόσφαιρα εκκλησιαστικού ψυχολογικού θρίλλερ εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας, όπου ο πρωταγωνιστής, μοναχός ενός Τάγματος που ασχολείται κυρίως με τους εξορκισμούς, γίνεται εκείνος που ο Αμαρτιοφάγος έχει επιλέξει για διάδοχό του. Ο θάνατος του μέντορα του και ταυτόχρονα ηγέτη του Τάγματος τον εμπλέκει στην αναζήτηση και εκδίκηση του Αμαρτιοφάγου, πράγμα που ο Αμαρτιοφάγος το επιδιώκει. Στην προσπάθειά του να αποφύγει την πρόκληση αυτή βρίσκεται αντιμέτωπος με τον θάνατο - δολοφονία από τον Αμαρτιοφάγο - της αγαπημένης του. Μην έχοντας άλλη επιλογή πλέον και προκειμένου να την απαλλάξει από τις αμαρτίες της εκτελεί το τυπικό της Αμαρτιοφαγίας, γινόμενος έτσι αυτόματα ο διάδοχος και στη συνέχεια δολοφονεί τον Αμαρτιοφάγο, με το ειδικό στιλέτο, μια πράξη που δεν οδηγεί στην καταστροφή αλλά στην ουσιαστική μεταβίβαση όλων των ικανοτήτων και δυνάμεων του Αμαρτιοφάγου. Έτσι η παράδοση συνεχίζεται στην εποχή που η εκκλησία ενδεχομένως δεν μπορεί να σηκώσει το μέγεθος του βάρους της Αμαρτίας μιας ολόκληρης ανθρωπότητας.

παρουσίαση: Ιανός Γεωργίου

Ημερομηνία καταχώρησης: 19.4.2006