Τα Παιδιά των Ανθρώπων (Children of Men) (2006) PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
Δευτέρα, 21 Μάιος 2007 13:13
σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron
πρωταγωνιστούν: Clive Owen, Julianne Moore

Αν οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά ότι υπάρχει μέλλον θα είχαν συμπεριφορά παρόμοια με αυτή που έχουν τώρα;

'Ολοι οι άνθρωποι αναφέρονται συνεχώς στο μέλλον ή σε ένα κάποιο μέλλον που άλλες φορές μπορεί να έχει περιεχόμενο, άλλες να μην έχει, που ενώ πάντοτε απασχολεί το ανθρώπινο ενδιαφέρον δεν απασχολεί πάντα την ανθρώπινη πράξη.

Το μέλλον όπως και καθετί άλλο στον κόσμο της διπολικότητας έχει δυο όψεις. 'Εχει την θετική, όπως έχει και την αρνητική πλευρά του, οι οποίες πάντοτε συνυπάρχουν αναπόσπαστα. Η πραγματική πίστη σε ένα μέλλον συμπεριλαμβάνει και τις δυο πλευρές του. Απέναντι σε αυτές ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι ικανός ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει την θετική πλευρά, αλλά και να διαθέτει την απαραίτητη ελπίδα και εμπιστοσύνη προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει την αρνητική πλευρά των πραγμάτων.

Αν λοιπόν στην βάση πολλών ανθρώπινων προβλημάτων βρίσκεται η έλλειψη πίστης τότε και η πίστη προς το μέλλον είναι μια χλωμή υπόθεση για τον άνθρωπο. Στην περίπτωση αυτή, για τον άνθρωπο η ενδεχόμενη καταστροφή θα είναι εξίσου απόμακρη και χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο με την ενδεχόμενη σωτηρία του.). Eπισημαίνοντας την σημασία της σχέσης που έχουμε με μια εικόνα, και η οποία σχέση καθορίζει την πρόσληψη της εικόνας από εμάς, ο Βιτγκενστάιν γράφει στη Φιλοσοφική Γραμματική: "Στάση απέναντι σε μιάν εικόνα (σε μια σκέψη) -το πώς βιώνουμε την εικόνα, αυτό είναι που την κάνει αληθινή για μας, που την συνδέει δηλαδή με την πραγματικότητα. Αποκαθιστά ένα είδος συνέχειας με την πραγματικότητα. (Ο φόβος συνδέει την εικόνα με τη φρίκη της πραγματικότητας)".

Αντίθετα, όταν προσλαμβάνουμε το μέλλον σαν κάτι αληθινό που έρχεται προς εμάς ή εμείς πηγαίνουμε προς αυτό, τότε το παρόν μας θα πρέπει να είναι αντίστοιχο με το μέλλον που επιδιώκουμε ή περιμένουμε. Ωστόσο υπάρχει μια "Ωραία εποχή που οι άνθρωποι αρνούνται ότι το μέλλον είναι κοντά" και τότε το μέλλον βρίσκει τους ανθρώπους ανύποπτους και ανυποψίαστους για την πραγματικότητά τους. Ατομικά μπορεί να υπάρξει η διαφυγή από το γεγονός που η μάζα θα αντιμετωπίσει, αλλά αυτό δεν μετριάζει την αξία και την σημασία των γεγονότων. Το πλοίο "Αύριο" έρχεται μόνο για εκείνους που βρίσκονται την κατάλληλη ώρα στην κατάλληλη θέση της διαδρομής του. Συνθήκες εμποδιστικές για την πρόσβαση στο μέλλον δεν υπάρχουν άλλες από τις ανθρώπινες εμμονές στην ματαιότητα και την απελπισία που κατακλύζουν την ανθρώπινη σκέψη και το συναίσθημα.

Μια ιστορία του μέλλοντος που πολύ καλά γνωρίζει τις αιτίες της ο άνθρωπος του παρόντος, περιγράφεται στην ταινία "Τα Παιδιά των Ανθρώπων", τώρα που οι άνθρωποι μπορούν ακόμη, με τις δυσκολίες ωστόσο ορατές, να αποκτούν παιδιά.

παρουσίαση: Γιώργος Τσαντάκης

Ημερομηνία καταχώρησης: 21.5.2007