Για να πραγματωθεί το νέο χρειάζεται βούληση… |
![]() |
![]() |
![]() |
Προβληματισμοί - Σκέψεις |
Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008 09:51 |
Όλοι στην εποχή μας ισχυρίζονται πως επιδιώκουν μια αλλαγή, πως ο κόσμος χρειάζεται κάτι το νέο, κλπ. Στην πράξη, όμως, δύσκολα ανιχνεύεται γύρω μας η αλλαγή. Αντίθετα, όσο περισσότερος λόγος γίνεται για αλλαγή, τόσο μεγαλύτερη προσκόλληση παρατηρείται στο παλαιό, έστω κι αν αυτό εμφανίζεται ωραιοποιημένο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν ως νέο, είναι απλώς η αλλαγή διακόσμου του παλαιού, κατά τρόπο ώστε να τρέφουμε την ψευδαίσθηση της αλλαγής. Δεν γκρεμίζουμε το παμπάλαιο σπίτι για να φτιάξουμε ένα νέο και σύγχρονο, που να καλύπτει τις σημερινές δικές μας ανάγκες, αλλά επιχειρούμε να βάψουμε το παλιό, για να αποπνέει φρεσκάδα, έστω κι αν αυτό σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις ανάγκες των παππούδων μας σε κάποιο μακρινό παρελθόν. Κι ωστόσο, αν τηρούμε αυτή την στάση όσον αφορά στις μεγάλες δομικές και θεσμικές αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν γύρω μας, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα του άρεσε το ίδιο όσον αφορά στην υλική κατοικία του. Όλοι θέλουν να γκρεμίσουν το παλιό χαμόσπιτο και να φτιάξουν μια βίλα ή ένα πολυτελές διαμέρισμα.
Θα πρέπει, άρα, να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που δυναμιτίζει τις όποιες απόπειρες για πραγματική αλλαγή. Νομίζω πως η απάντηση μπορεί να χωρέσει σε δύο λέξεις: "βόλεμα" και "φόβος".
Από τα παιδικά μας χρόνια, δεχόμαστε συνεχώς το μήνυμα του βολέματος. Κοίτα να βολευτείς κάπου, παιδί μου... Να βρούμε κάποιον να σε βολέψει σε μια θεσούλα... Να μπεις στο Δημόσιο ή σε Τράπεζα να βολευτείς... Στην πραγματικότητα μας ωθούν να επιλέγουμε την λιγότερη δυνατή προσπάθεια σε συνδυασμό με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Η ανθρωπότητα, ωστόσο, έκανε βήματα, μόνον όταν κάποιοι τόλμησαν να καταβάλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια κάνοντας άλματα προς το αβέβαιο και ανασφαλές.
Αυτό που εμποδίζει τους περισσότερους να "ξεκολλήσουν" απ' το παλιό, είναι ο φόβος του κενού που νομίζουν ότι θα δημιουργηθεί έστω και πρόσκαιρα. Ενώ το παλαιό φαντάζει ως κάτι το σταθερό, το νέο είναι ακόμα άγνωστο και θολό, έστω κι αν η θεωρητική κατανόηση του ανθρώπου το φαντάζεται ήδη εδραιωμένο.
Αυτό που λείπει από την ανθρωπότητα, δεν είναι η ικανότητά της να φαντάζεται το νέο, αλλά η βούλησή της να το πραγματώσει. Ο άνθρωπος παραμένει άβουλος μπροστά στα δρώμενα του κόσμου, καταφεύγοντας σε στείρες και ατέρμονες συζητήσεις περί ενός κάποιου καλύτερου "νέου", αλλά δεν ενεργοποιεί την βούλησή του για να το πετύχει. Τούτο συμβαίνει γιατί κατ' αρχήν δεν έχει την απαραίτητη δύναμη για να κινηθεί.
Μια ολόκληρη "συνωμοσία" των σημερινών θεσμών και δομών της κοινωνίας, που, αν και στα πρόθυρα του θανάτου, αγωνίζονται να κρατηθούν στην ζωή εις βάρος της ανθρωπότητας που θα έπρεπε να υπηρετούν, οδηγεί τον άνθρωπο σε μια μεθοδευμένη μαλθακότητα, όπου τα πάντα του προσφέρονται "εύκολα". Το τίμημα, όμως, της ευκολίας είναι η απώλεια της συνήθειας να αντιμετωπίζουμε αυτό που φαίνεται δύσκολο, με αποτέλεσμα να οδηγείται η ανθρωπότητα σε μια συρρίκνωση της βούλησής της και των ικανοτήτων της. Το ανθρώπινο σώμα, ωστόσο, μας διδάσκει πως ό,τι δεν χρησιμοποιείται, τελικά φθίνει και εξαφανίζεται. Τούτο ακριβώς συμβαίνει και με την ανθρωπότητα.
Τα ναρκωτικά που την κοιμίζουν δεν είναι μόνον οι διάφορες ναρκωτικές ουσίες που - έστω και ατελέσφορα - διώκονται από τον νόμο, αλλά και όλες αυτές οι συνθήκες που δεν επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναπτύξει την προσωπικότητά του, την διαφορετικότητά του και την βούλησή του. Κι όπως οι ναρκομανείς για τους εμπόρους ναρκωτικών, έτσι και η αποκοιμισμένη ανθρωπότητα καθίσταται παίγνιο και αντικείμενο πλουτισμού για όλους αυτούς τους εμπόρους ψυχών, που επιθυμούν την ύπαρξη μιας άκρως νωθρής και υπάκουης ανθρωπότητας, έτσι ώστε να ασκούν ευκολότερα τα σχέδια τους χάριν των προσωπικών συμφερόντων τους. Μήπως ήλθε η ώρα να αντιδράσουμε; Μήπως ήλθε η ώρα να ξυπνήσουμε; Άλλωστε μας έχει λεχθεί προ πολλού: "Ξύπνα, εσύ που κοιμάσαι."
Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης |