Βαλεριάνα (Valleriana officinalis) PDF Εκτύπωση E-mail
Υγεία - Θεραπευτική - Το φαρμακείο της φύσης
Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2009 12:51

«Για όσους υποφέρουν από κράμπες και άλλους σπασμούς καθώς και για όλους εκείνους που υποφέρουν από τα ..λάθη τους»!! John Gerard 1597.

Γνωστή από την εποχή του Γαληνού ως το ηρεμιστικό βοτάνι, κυκλοφορεί πλέον στις μέρες μας και στο εμπόριο σαν ήπιο ηρεμιστικό και αντισπασμωδικό. Συναντάται αυτοφυής στη Βόρειο Ελλάδα (σπάνια πλέον), αλλά καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό σε όλη την Ευρώπη. 

Φυτό που φτάνει το 1 ή 1,5 μέτρο, με απλό ευθύ σωληνοειδές στέλεχος, η Βαλεριάνα έχει φύλλα φτεροειδή ανά ζεύγη και άνθη σε θύσανους (πολλά ανθάκια μαζί) λευκού κυρίως ή ανοιχτού ρόζ χρώματος, που ανθίζουν από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο!

 

Χρησιμοποιούνται οι ρίζες του φυτού διότι εκεί συγκεντρώνονται κυρίως οι χημικές ουσίες που έχουν σαν αποτέλεσμα να ηρεμούν και να χαλαρώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των ζώντων οργανισμών. Σε νευρικές εντάσεις, άγχη, υστερία, νευρικούς σπασμούς έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Αυξάνει επίσης το χρόνο του ύπνου και βελτιώνει την ποιότητά του σε ελαφριάς μορφής αϋπνίες. Επειδή έχει αντισπασμωδική και ηρεμιστική δράση μπορεί να σταματήσει τον επίμονο λόξιγκα και να χαμηλώσει την υπέρταση. Είναι ευστόμαχον, αντιπυρετικό και σκοτώνει τα σκουλήκια των εντέρων και την ταινία. Εξωτερικά η ρίζα αλλά και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λουτρά κατά των σπασμών και σε βρέφη ακόμα!

 

Όλα τα παρασκευάσματα της βαλεριάνας, το βάμμα (αλκοολούχο διάλυμα), το αφέψημα ή τα εμβρέγματα, έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα, την πολύ χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά του τόσο σημαντικού αυτού βοτάνου, που τα κάνει δύσληπτα! Αυτό όμως μπορεί να ξεπεραστεί με την ανάμιξη με άλλα βότανα που μυρίζουν όμορφα ή με την χρήση σκευασμάτων σε μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας!

 

 Συμβουλή.

Αν τα νεύρα σας είναι κουρασμένα, αν η πίεση από τις δυσκολίες της ζωής σάς αγχώνουν και εκνευρίζεστε εύκολα, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, μην καταφύγετε στην εύκολη αλλά πολύ βλαβερή για τον οργανισμό λήψη των ηρεμιστικών ή υπνωτικών χαπιών των τόσο πλέον διαδεδομένων στην εποχή μας, προτού δοκιμάσετε το ευλογημένο φαρμακείο της Φύσης που έχει τόσα πολλά να μας προσφέρει!

 

Η φαρμακοποιός σας

Ρέα Παπαδοπούλου