Τα χρώματα στον άνθρωπο PDF Εκτύπωση E-mail
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2009 00:25

Οι ερευνητές υπογράφουν μία νέα μελέτη στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Science, σύμφωνα με την οποία η επίδραση του χρώματος στην εγκεφαλική λειτουργία οφείλεται περισσότερο σε πολιτισμικούς παρά σε έμφυτους παράγοντες.

 

Για παράδειγμα το κόκκινο χρώμα αυξάνει την προσοχή επειδή οι άνθρωποι το συνδέουν με τα σήματα «stop» στον δρόμο, τα ασθενοφόρα, τις επείγουσες καταστάσεις και γενικότερα με τον κίνδυνο. Το χρώμα αυτό φαίνεται ότι ενεργοποιεί έτσι ένα «μηχανισμό αποφυγής» που αυξάνει την επαγρύπνηση, σύμφωνα με σχόλιο του επικεφαλής των πειραμάτων στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ.

Αντίθετα, το μπλε χρώμα ενισχύει τη δημιουργικότητα, επειδή ο κόσμος το συνδέει «με τον ωκεανό, τον ουρανό, την ελευθερία και τη γαλήνη».

Το κόκκινο χρώμα βελτιώνει την προσοχή στη λεπτομέρεια, για παράδειγμα όταν κανείς πρέπει να αποστηθίσει μία λίστα, ενώ το μπλε χρώμα ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, δείχνει πείραμα Καναδών ψυχολόγων του μάρκετινγκ οι οποίοι υπέβαλαν 600 φοιτητές πανεπιστημίου σε νοητικά τεστ μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή με μπλε, κόκκινο ή άσπρο φόντο για τις ομάδες ελέγχου.

Όταν το φόντο ήταν κόκκινο, οι εθελοντές βελτιώθηκαν στην απομνημόνευση μιας λίστας λέξεων, είχαν όμως φτωχές επιδόσεις όταν ρωτήθηκαν, για παράδειγμα, τι μπορεί να κάνει κανείς με ένα τούβλο. Τις περισσότερες φορές ανέφεραν μόνο πρακτικές εφαρμογές, όπως το «να χτίσεις ένα σπίτι».

Με το μπλε φόντο, αντίθετα, οι απαντήσεις έγιναν πιό δημιουργικές. Το τούβλο του παραδείγματος μπορεί να γίνει «πρες παπιέ» ή «ένα καλό σημείο για να ξύνεται ένα κατοικίδιο».

Η επίδραση των χρωμάτων είναι διαφορετική σε διαφορετικούς λαούς. Στην Κίνα π.χ. το κόκκινο δεν σηματοδοτεί τόσο τον κίνδυνο, όσο την ευημερία και την καλή τύχη.

Για την επίδραση των χρωμάτων στο ενεργειακό πεδίο των οργανισμών έχουν γραφτεί πολλά και από διαφορετικές πηγές, εκτός της επιστήμης. Το θέμα είναι ότι τα χρώματα είναι φως-ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαφορετικών συχνοτήτων. Επομένως επιδρούν και στον άνθρωπο σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά.

Η χρήση του χρώματος στην θεραπευτική είναι μία αρχαία τέχνη που χρησιμοποιείται  στους αρχαίους ανατολικούς πολιτισμούς, αλλά και σε σύγχρονες θεραπείες. Όλο το φάσμα, το φυσικό φως, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται και να εργάζονται καλύτερα, και βοηθάει την ανοσία τους στις ασθένειες, γεγονότα που έχουν επιβεβαιωθεί από τους χρήστες, τους ερευνητές και τους κατασκευαστές φωτισμού όλου του φάσματος.x

Ο Τζον Έβανς από το Κέιμπριτζ έχει επισημάνει την ύπαρξη ορισμένων θεμελιωδών ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές χαρτογράφησης γραφιστικής στον υπολογιστή, σημείωσε τα περιγράμματα που σχετίζονται με τα ισοδυναμικά ή σημεία ίσης τάσης που θα περιέβαλλαν το σώμα δεδομένων αυτών των συχνοτήτων. Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, και η πιο εμφανής παράμετρος είναι ότι τα περιγράμματα σχετίζονται ξεκάθαρα με την ανατομική δομή του ανθρώπινου σώματος αλλά και με τα μεγάλα σπονδυλικά ενεργειακά κέντρα (τσάκρας), ως σημεία εστίασης κατανομής της κοσμικής ενέργειας.

 

Αλλά σκεφτείτε ότι είναι γνωστό φαινόμενο κάποιοι τυφλοί να μπορούν να μάθουν να «αισθάνονται» τα χρώματα με τα χέρια τους και το δέρμα τους, με το άγγιγμα, και να μπορούν ακόμη και να περιγράψουν τις ιδιότητές τους. Το κόκκινο, για παράδειγμα, λένε ότι είναι ζεστό και εξαπλώνεται, ενώ το μπλε είναι ψυχρό και συστέλλεται. Κάπως έτσι αντιδρούμε σε αυτά τα χρώματα οπτικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σε αυτό μία ενεργειακή παράμετρος, ότι η δόνηση συγκεκριμένων συχνοτήτων της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας είναι έμφυτα ζεστή ή ψυχρή, ανεξάρτητα από την οπτική μας εκτίμηση του χρώματος.

Επίσης τα χρώματα έχουν συνδεθεί με τους πλανήτες, τις ημέρες της εβδομάδας, τις νότες της μουσικής, τους κρυστάλλους, τα ενεργειακά κέντρα του ανθρωπίνου σώματος κ.λπ. και τον μεταξύ τους συσχετισμό και αλληλεπίδραση.

Σταμάτης Τσαχάλης