Γεύση - διατροφή - θεραπεία - εμπειρία Η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, μία σχέση συνήθως παραγνωρισμένη και υποτιμημένη, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της ανθρώπινης συνειδητότητας. Η σχέση αυτή στηρίζεται στις πέντε αισθήσεις μέσω των οποίων γίνεται η πρόσληψη και η επεξεργασία των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Οι πέντε αισθήσεις μαζί με την κίνηση και την ομιλία αποτελούν το βασικότερο όργανο -συνοπτικά- επικοινωνίας και ανταλλαγής με το περιβάλλον. Η γεύση, μια από τις αισθήσεις, δίνει πληροφορίες μέσω των ερεθισμάτων που προκαλούν οι διάφορες ουσίες και τροφές που προσλαμβάνονται από το στόμα. Οι πέντε ποιότητες της γεύσης είναι το γλυκό, το ξινό, το πικρό, το αλμυρό και το στυφό. Μέσω του συνδυασμού αυτών ο οργανισμός παράγει όλες τις γεύσεις και τις παραχωρεί στον εγκέφαλο για την απόκτηση της εμπειρίας που του είναι απαραίτητη για την κατανόηση του περιβάλλοντος κόσμου. Αυτή είναι μια από τις πρώτες λειτουργίες της τροφής πριν ακόμη περάσουμε στην θρεπτική λειτουργία που και αυτή εξυπηρετείται από την τροφή. Εκτός και από την θρεπτική λειτουργία που φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση στην λειτουργικότητα της τροφής, υπάρχει και η θεραπευτική λειτουργία της η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει παραγνωρισθεί. Ο συνδυασμός των ποιοτήτων των τροφών είναι η κύρια παράμετρος ανάδειξης των θεραπευτικών ιδιοτήτων των διαφόρων προϊόντων που προορίζονται για την διατροφή.
'Eτσι, η διατροφή δεν είναι μια διαδικασία απλά θρέψης σώματος, αλλά συμβάλλει και στην θεραπεία του, όπως επίσης και στον εμπλουτισμό της ανθρώπινης εμπειρίας. Για τον λόγο αυτό, στην εποχή μας η τέχνη της διατροφής πρέπει να αποκατασταθεί στην θέση που της αρμόζει και να εκτιμηθεί σαν ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθρώπινη εξέλιξη.
|