Γεύσεις
Γεύση - διατροφή - θεραπεία - εμπειρία


Η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, μία σχέση συνήθως παραγνωρισμένη και υποτιμημένη, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της ανθρώπινης συνειδητότητας. Η σχέση αυτή στηρίζεται στις πέντε αισθήσεις μέσω των οποίων γίνεται η πρόσληψη και η επεξεργασία των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Οι πέντε αισθήσεις μαζί με την κίνηση και την ομιλία αποτελούν το βασικότερο όργανο -συνοπτικά- επικοινωνίας και ανταλλαγής με το περιβάλλον. Η γεύση, μια από τις αισθήσεις, δίνει πληροφορίες μέσω των ερεθισμάτων που προκαλούν οι διάφορες ουσίες και τροφές που προσλαμβάνονται από το στόμα. Οι πέντε ποιότητες της γεύσης είναι το γλυκό, το ξινό, το πικρό, το αλμυρό και το στυφό. Μέσω του συνδυασμού αυτών ο οργανισμός παράγει όλες τις γεύσεις και τις παραχωρεί στον εγκέφαλο για την απόκτηση της εμπειρίας που του είναι απαραίτητη για την κατανόηση του περιβάλλοντος κόσμου. Αυτή είναι μια από τις πρώτες λειτουργίες της τροφής πριν ακόμη περάσουμε στην θρεπτική λειτουργία που και αυτή εξυπηρετείται από την τροφή. Εκτός και από την θρεπτική λειτουργία που φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση στην λειτουργικότητα της τροφής, υπάρχει και η θεραπευτική λειτουργία της η οποία ωστόσο φαίνεται να έχει παραγνωρισθεί. Ο συνδυασμός των ποιοτήτων των τροφών είναι η κύρια παράμετρος ανάδειξης των θεραπευτικών ιδιοτήτων των διαφόρων προϊόντων που προορίζονται για την διατροφή.

'Eτσι, η διατροφή δεν είναι μια διαδικασία απλά θρέψης σώματος, αλλά συμβάλλει και στην θεραπεία του, όπως επίσης και στον εμπλουτισμό της ανθρώπινης εμπειρίας. Για τον λόγο αυτό, στην εποχή μας η τέχνη της διατροφής πρέπει να αποκατασταθεί στην θέση που της αρμόζει και να εκτιμηθεί σαν ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανθρώπινη εξέλιξη.

1 Σαλάτα με ρόδια και κουκουνάρια Παρασκευή, 30 Οκτώβριος 2009
2 Λαχανοντολμάδες με μελιτζάνα Τετάρτη, 07 Οκτώβριος 2009
3 Πίττα με πράσσα και σπανάκι Τετάρτη, 07 Οκτώβριος 2009
4 Κρέμα πορτοκαλιού Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2009
5 Καροτοσαλάτα δροσερή και αρωματική (4 μερίδες) Κυριακή, 19 Απρίλιος 2009
6 Σουφλέ λεμόνι Σάββατο, 23 Φεβρουάριος 2008
7 Φρουτοποτό Σάββατο, 12 Ιανουάριος 2008
8 Σουφλέ με πατάτες Σάββατο, 29 Δεκέμβριος 2007
9 Γρήγορο σνακ με τυρί Σάββατο, 15 Δεκέμβριος 2007
10 Χοιρινό ρόστο Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2007
11 Κολοκυθόπιτα αλμυρή Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2007
12 Δροσερό πατέ σολωμού Πέμπτη, 03 Μάιος 2007
13 Ελαφριά σουτζουκάκια λεμονάτα Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007
14 Πατατοσαλάτα μεσογειακή Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007
15 Ριζότο με μυρωδικά Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007
16 Γεμιστά με πλιγούρι Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007
17 Σοκολατένιο γλυκό για επιδόρπιο Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007
18 Κρεμμυδάκια καραμελέ Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2007
19 Ντιπ ρεβιθιού Πέμπτη, 08 Μάρτιος 2007
20 Κέικ μήλου Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007
21 Πώς να αποξηράνετε φρέσκα μανιτάρια Πέμπτη, 01 Μάρτιος 2007
22 Τυρόπιτα φύλλου Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2007
23 Μελιτζάνες στο πυρέξ Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2007
24 Σαλάτα με ζυμαρικά Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007
25 Κολοκυθόπιτα γλυκιά Πέμπτη, 18 Ιανουάριος 2007
26 Ελαφριά ντοματόσουπα με πορτοκάλι Τετάρτη, 03 Ιανουάριος 2007
27 Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και μανιτάρια Πέμπτη, 28 Δεκέμβριος 2006
28 Μακαρόνια "γκρατιναρισμένα" Τρίτη, 19 Δεκέμβριος 2006
29 Κοτόπουλο πανέ Τετάρτη, 22 Νοέμβριος 2006
30 Σπιτική λεμονάδα (για 6 άτομα) Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006
31 Κόκκινα αχλάδια (για 6 άτομα) Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2006
32 Κολιοί ψητοί (μερίδες) Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2006
33 Moυς τόνου (για 8 άτομα) Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2006
34 Κρέμα με μέλι, βατόμουρα και σταφίδες Τετάρτη, 06 Σεπτέμβριος 2006
35 Κουσκούς πράσων Παρασκευή, 01 Σεπτέμβριος 2006
36 Σούπα κολοκύθας Πέμπτη, 24 Αύγουστος 2006
37 Πατάτες με κουνουπίδι Κυριακή, 13 Αύγουστος 2006
38 Κουσκούς με ντομάτα και χαλούμι Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2006