Βιβλίο
Η περιπέτεια της φιλοσοφίας PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 12 Δεκέμβριος 2004 17:45

Bryan Magee
Εκδόσεις Σαβάλλα, 2004



Η φιλοσοφία πάντα θεωρείτο πλεονέκτημα αλλά και έργο των λίγων, ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να εμπλακεί σε μια, κατά γενική παραδοχή δύσκολη υπόθεση. Ομως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν η φιλοσοφία δεν μπορεί να συνοδεύσει την ζωή στην καθημερινότητά της τότε σίγουρα πρέπει να αναρωτιόμαστε για την αυθεντικότητά της.

 

Μια από τις εκφράσεις της καθαυτό φιλοσοφικής σκέψης είναι η αμφισβήτηση θεμελιωδών πραγμάτων που συνήθως θεωρούμε δεδομένα. Μια τέτοιου είδους αμφισβήτηση μπορεί να συμβεί για πάρα πολλά -για να μην πω για τα περισσότερα- δεδομένα της ζωής μας. Πίσω από την ενδεχόμενη αντίφαση των πραγμάτων ή τα διλήμματα της ζωής εύκολα ανακαλύπτει κάποιος σοβαρές αφορμές για φιλοσοφική σκέψη.

Περισσότερα...
 
Θεωρίες και σύμβολα των αλχημιστών PDF Εκτύπωση E-mail
Πολιτιστικά - Βιβλίο
Κυριακή, 12 Δεκέμβριος 2004 17:42

Albert Poisson

Εκδόσεις "Κυβέλη"

Πρόκειται για ένα κλασικό στο είδος του βιβλίο. Οπως πάρα πολλές άλλες επιστήμες, η Αλχημεία γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, η δε γνώση της αρχικά επιφυλασσόταν μονάχα για τους ιερείς και τους μυημένους που λειτουργούσαν με το μεγαλύτερο δυνατό μυστήριο μέσα στην σιγή των θυσιαστηρίων. Ο Παράκελσος έλεγε πως "η Αλχημεία είναι μια επιστήμη που διδάσκει πώς να μεταβάλλουμε τα μέταλλα ενός είδους σ’ ένα άλλο είδος", κι ο Roger Bacon, δίνοντας έναν ακριβέστερο ορισμό αυτής της επιστήμης, έλεγε ότι "η Αλχημεία διδάσκει πώς να προετοιμάζουμε ένα φάρμακο ή ελιξίριο, το οποίο, όταν προβληθεί επί των ατελών μετάλλων, τους μεταβιβάζει την τελειότητα ακριβώς κατά την στιγμή της προβολής". Ο Denys Zachaire στο έργο του "Πονημάτιο της φυσικής φιλοσοφίας των μετάλλων" γράφει πως "η επιστήμη αυτή είναι ένα μέρος της φυσικής φιλοσοφίας, που επιδεικνύει τον τρόπο για να τελειοποιήσουμε τα μέταλλα επί της γης, μιμούμενοι την Φύση στις λειτουργίες της, όσο γίνεται περισσότερο".



Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ξεδιπλώνεται συνετά ο "χάρτης" αυτής της τόσο παρεξηγημένης επιστήμης, καθώς ο συγγραφέας πέρα από τον ορισμό της παρουσιάζει τους στόχους της, πολλά από τα σύμβολά της, τις σχετικές θεωρίες της, τις αλχημικές λειτουργίες καθώς και τα αίτια  των διαφορών μεταξύ των αλχημιστών ως προς τα αίτια των λειτουργιών κ.ά., παραθέτοντας στο τέλος ένα λεξικό ερμητικών συμβόλων, έναν κατάλογο συγγραφέων οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτό το βιβλίο και μια πραγματεία σχετικά με την αλχημική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL