Η εμφάνιση μιας νέας περιόδου PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2012 13:46

 


 

"Οποιοσδήποτε σήμερα ο οποίος θεωρεί την εμφάνιση μιας νέας περιόδου για την ανθρωπότητα σαν μια βεβαιότητα και εκφράζει την πίστη ότι η απόδρασή μας από την κατάρρευση και το χάος θα μπορούσε να επέλθει με την δύναμη μιας νέας στάσης και ενός νέου σχηματισμού της ανθρώπινης συνειδητότητας, σίγουρα θα αποσπάσει λιγότερη πίστη από εκείνους που προανήγγειλαν την παρακμή της Δύσης.

 

Περισσότερα...
 
Σημείο μηδέν-η επόμενη μέρα; PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Πέμπτη, 05 Αύγουστος 2010 11:35

 

"Φτάσαμε στο σημείο μηδέν" διαπιστώνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Τα σημάδια μιας ιδιαίτερης εποχής είναι πολλά. Τα αναγνωρίζουμε άραγε; Ή θεωρούμε ότι πρόκειται για κάποια παροδική αναταραχή, για κάποια οικονομική, πολιτική ή ηθική κρίση για την οποία ισχύουν οι παλιές γνωστές "συνταγές" που, απλώς, κανείς ως τώρα δεν τις εφαρμόζει; 

Περισσότερα...
 
Αδιαφορία για τις συνέπειες PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Κυριακή, 01 Αύγουστος 2010 14:04

 

 

Ένα στοιχείο στο οποίο αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, είναι η ανησυχητική ευκολία με την οποία εκείνοι που κατέχουν την όποια εξουσία σ’ ένα πεδίο δραστηριότητας, προβαίνουν σε αποφάσεις υπέρ των όποιων προσωπικών τους συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες των αποφάσεων αυτών στους άλλους ανθρώπους, και αδιαφορώντας για την τήρηση των αρχών και νόμων που στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους πάνω στη Γη, όπως είναι οι κανονισμοί του διεθνούς δικαίου, οι αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, οι κανόνες πυρασφαλείας, οι βάσεις ενός υγιούς οικονομικού συστήματος, οι αρχές σεβασμού της ζωής και της προσωπικότητας, αλλά και το φυσικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων για εργασία, υγεία, εκπαίδευση, ελευθερία στην έκφραση, και τελικά για ευτυχία και πνευματική εξέλιξη. 

Κίμων Θεοδωρόπουλος

Περισσότερα στο κείμενο: Η ανησυχητική ευκολία

 
“Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν…” PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Κυριακή, 25 Ιούλιος 2010 13:11

“Εμείς οι μουσικοί θεωρούμεθα και είμεθα προνομιούχα όντα, γιατί ασχολούμεθα με την Αρμονία. Δηλαδή τον τελικό σκοπό και το μέγιστο ιδανικό της φυσικής και κοινωνικής ζωής. Όμως, αν κρίνω από τον εαυτό μου, μονάχα στην τελευταία πενταετία συνειδητοποίησα ότι ο τελειότερος οργανισμός από όσους εγνώρισα, ακόμα τελειότερος και από τη Μουσική, είναι ο Άνθρωπος. Και ο ανθρώπινος οργανισμός, για να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται πάνω απ' όλα απόλυτη ισορροπία. 

Όμως:

Από καιρό η δυσαρμονία και η κακοφωνία κερδίζουν συνεχώς έδαφος και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα η κατάσταση αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο ΜΗΔΕΝ, που από κει και πέρα η κοινωνική δυσαρμονία γίνεται Βροντή-Κρότος-Σεισμός”. 

Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη με την ευκαιρία της συναυλίας που τιμά τα 85α γενέθλιά του.

 
Το αίτημα μιας νέας εποχής PDF Εκτύπωση E-mail
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Παρασκευή, 25 Ιούνιος 2010 07:20

Τα ανεκπλήρωτα όνειρα του ανθρώπου εμπεριέχουν πολύ πόνο. Και τα μεν όνειρα μπορεί να τα κρατάμε καλά θαμμένα, αλλά τον πόνο μας δεν τον ελέγχουμε, παίρνει σάρκα και οστά, και με πολλές μορφές πρωτοστατεί στην ανθρώπινη ιστορία, ατομική και συλλογική.  

 

Παρ’ όλο, λοιπόν, ότι τα όνειρα έχουν τόσο μεγάλη σημασία για τη ζωή μας και την ευτυχία μας, σπάνια πια γίνεται λόγος, έστω και θεωρητική συζήτηση, γι’ αυτά. Είναι, ίσως, ένα ακόμη σημάδι των καιρών.

 

Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά την οποία έκανε πριν από μερικές μέρες στα όνειρα μιας γενιάς ο Διονύσης Σαββόπουλος που, όταν ρωτήθηκε αν η Αριστερά μπορεί να ανταποκριθεί σε ό, τι συμβαίνει, έδωσε τη δική του εκδοχή:

 

 

 

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL