Η δράση μας μέσα στις αρνητικές συνθήκες PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2009 16:11

Είναι πολλές οι προβληματικές συνθήκες γύρω μας που μπορεί να δημιουργούν αίσθημα αδικίας, παράπονα για αδιαφορία, κριτική για ανεπάρκειες κλπ. Είναι, αλήθεια, αισθητή η επίδρασή τους στη ζωή και τη δράση μας. Μήπως όμως η στενοχώρια από τις δυσμενείς και άδικες συνθήκες έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις, και έχει γιγαντωθεί, κλέβοντας δυνάμεις και χρόνο από τη ζωή μας; 

Ξεχνάμε, ίσως, πως εκτός από τις εξωτερικές συνθήκες υπάρχει κι ένας άλλος παράγοντας: Εμείς! Και αυτό που εμείς –ο καθένας από μας- θέλουμε (θεωρούμε ανάγκη, σωστό, καλό) να κάνουμε. 

Εγώ, και κάθε εγώ, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα εγώ, κάτι έχει να κάνει. Κάτι που αντανακλά τη βαθύτερη ουσία της ύπαρξής του και που μπορεί να δικαιώσει την διαφορετικότητα και να αναδείξει την ταυτότητα μιας μοναδικής παρουσίας στη ζωή. Έχει ορισμένες θέσεις, ορισμένα όνειρα, ορισμένες ικανότητες, ορισμένα μέσα, έχει έναν πλούτο ποιοτήτων μέσα του, είναι ένας κόσμος ολόκληρος που περιμένει να εκδηλωθεί.

Γιατί δεν ξεκινάει;  

Επειδή δεν ασχολούμαστε μαζί του, δεν το παρατηρούμε, δεν το αναγνωρίζουμε, δεν το γνωρίζουμε. Και δεν ασχολούμαστε μαζί του γιατί μέσα στο μυαλό μας έχει μεγεθυνθεί η επίδραση ενός αρνητικού περιβάλλοντος. 

Αυτή η εσωτερική συνθήκη είναι η πιο δυσμενής και η πιο άδικη απ’ όλες. Και παρακάμπτεται με την απόφαση να αναλάβουμε μικρές καθημερινές δράσεις σύμφωνες με ό, τι ωραιότερο και καλύτερο πιστεύουμε… Αυτό είναι το πρώτο, μα αποφασιστικό, βήμα για την απελευθέρωσή μας από τις -πραγματικές ή φανταστικές- αρνητικές συνθήκες. 

 
Χειρονομίες και λόγια συναντιώνται… PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2009 00:47

Σε μια εποχή σαν την δική μας όπου ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι η κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου από τον ίδιο τον εγκέφαλο, φαίνεται ότι η γλώσσα έχει διακεκριμένη θέση στην έρευνα και την κατανόηση των φαινομένων και των γεγονότων.  Ο λόγος και η εικόνα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά για την σύνθεση και την κατανόηση μιας γλώσσας. Μέσω αυτών καλείται ο άνθρωπος να παρακολουθήσει  την συνομιλία που οι άλλοι άνθρωποι και η Φύση έχουν μαζί του, και όχι μόνο αυτό, αλλά και τις διαδικασίες και τους δρόμους που η Φύση τού υποδεικνύει για την εξέλιξή του. Από αυτήν την πλευρά παρατηρεί για την γλώσσα ο Wittgenstein στη Φιλοσοφική Γραμματική:

Περισσότερα...
 
Η βεβαιότητα της αβεβαιότητας PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2009 11:27

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία εποχή που η αβεβαιότητα θα γίνει περισσότερο βέβαιη και το απίθανο πιο πιθανό να συμβεί».  

Επειδή «το πνεύμα όπου θέλει πνει», η Αλήθεια έχει μια τάση να διαχέεται μέσα στην πραγματικότητα και να μοιράζεται στις διάφορες περιστάσεις και σε διάφορους ανθρώπους και να εκφράζεται μέσα από αυτούς με τον ιδιαίτερο τρόπο του καθένα, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια ιδιότητα κι αν έχει.

Περισσότερα...
 
Τα συμβάντα και η θέση μας σε αυτά PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Πέμπτη, 05 Νοέμβριος 2009 14:49

Τα «συμβάντα» δεν είναι παρά η πραγματοποίηση των νόμων, και η «ιστορία» δεν είναι παρά η εκδίπλωση – κατά  μήκος μιας τέταρτης διάστασης- μιας «διαδοχής» η οποία για ένα απόλυτο Πνεύμα (ή για την αποπερατωμένη επιστημονική θεωρία) δεν είναι παρά απλή συνύπαρξη. Τότε ο χρόνος επίσης είναι καθαρή επανάληψη περιπτώσεων νόμων, αν όχι συμβάντων. (Κορνήλιος Καστοριάδης, “Χώροι του ανθρώπου”, Εκδόσεις Ύψιλον/ Βιβλία, Αθήνα, 1995).

 

Όταν ο άνθρωπος βλέπει τα συμβάντα από την πλευρά του παρατηρητή και μόνο, τότε στερείται την συνθήκη της βίωσης που είναι ο καθοριστικός παράγων στον σχηματισμό της εμπειρίας του.  

Περισσότερα...
 
Η ανθρώπινη χειμερία νάρκη PDF Εκτύπωση E-mail
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Τετάρτη, 28 Οκτώβριος 2009 21:33

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία, μόνο ένας στους τέσσερις Βρετανούς θεωρεί ότι η χώρα βιώνει ήδη τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές. Το Υπουργείο Ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζει ότι το κοινό δεν γνωρίζει τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή και ποιες είναι οι επιπτώσεις της.

 

Η είδηση μού θύμισε μια προσωπική εμπειρία πριν δυο χρόνια στο Βερολίνο, όταν συζητώντας γι’ αυτό το θέμα με Έλληνες και Γερμανούς που ζουν μόνιμα στη Γερμανική πρωτεύουσα, όλοι υποστήριζαν ότι «η άνοδος της θερμοκρασίας της γης είναι πιθανόν ένας μύθος, αφού εμείς  στο Βερολίνο κρυώνουμε και τώρα πολύ τον χειμώνα, όπως κρυώναμε πάντα»! Αυτή η απλουστευτική  άποψη διατυπωνόταν μάλιστα από ανθρώπους πανεπιστημιακής μόρφωσης – πάντως όχι από φυσικούς επιστήμονες.

 

Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει τις απόψεις αυτές στο γεγονός, ότι οι κάτοικοι των χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης δεν έχουν βιώσει ακόμη ορατά ή πολύ έντονα τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως τις έχουμε ζήσει στη Μεσόγειο, όπου αρκετές μέρες του καλοκαιριού μοιάζουν πια με εφιάλτη. Όπου κι αν οφείλονται πάντως, μαρτυρούν κάποιες σύγχρονες πραγματικότητες που δεν αφορούν βέβαια μόνο το κλίμα ούτε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού, και παρουσιάζουν, πιστεύω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Είναι καταρχήν αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι, ενώ βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες γύρω από ένα θέμα, αυτές συνήθως δεν περνούν βαθιά μέσα μας, έστω κι αν  θεωρούνται επιστημονικά τεκμηριωμένες,. Δεν συνειδητοποιούμε τι πραγματικά συμβαίνει, καθώς οι πληροφορίες περνούν από μπροστά μας κάπως σαν ταινία στο σινεμά που σε λίγο θα τελειώσει κι εμείς τότε θα πάμε στο σπίτι μας ή στο μπαρ. Δυσκολευόμαστε να συναισθανθούμε αληθινά κάτι που συμβαίνει σε κάποιους άλλους, αν εμείς οι ίδιοι δεν πονάμε, δεν ξεβολευόμαστε, δεν κινδυνεύουμε άμεσα και φανερά από αυτό. Τα πράγματα δεν μας αγγίζουν σε βάθος και τελικά δεν τα πιστεύουμε. Δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε αληθινά με τους όποιους «άλλους» ή και με την ίδια την πληροφορία, λες και είμαστε βυθισμένοι σε έναν ιδιότυπο, βαρύ λήθαργο. Ενώ λοιπόν λέμε ότι ο πλανήτης μας έγινε ένα παγκόσμιο χωριό, όπου τα μέσα επικοινωνίας είναι εξελιγμένα και οι περισσότεροι έχουμε πρόσβαση σε αυτά, ζούμε στην ουσία μέσα σε μια θορυβώδη απομόνωση, ο καθένας στον –πολύ μικρό και περιορισμένο- κόσμο του ατόμου του.

 

Ενδεικτική αυτής της απομόνωσης είναι και η δυσκολία που φαίνεται να έχουν οι επιστήμονες στο να μεταδώσουν στον γενικό πληθυσμό κάποια δεδομένα της επιστημονικής έρευνας. Το κοινό πολλές φορές αμφισβητεί ή και χλευάζει τα πορίσματα της επιστήμης, ακόμη και στις κοινωνίες που λένε ότι έχουν περί πολλού τον ορθολογισμό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης του ενός ανθρώπου προς τον άλλον δεν φαίνεται τώρα πια μόνο στη σχέση μας με τους πολιτικούς, αλλά και με τους επιστήμονες. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις αποδεχόμαστε κάποιες επιστημονικές αλήθειες, αλλά δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία, αφού νιώθουμε πως δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε στην ζωή μας. Μας συμφέρει για παράδειγμα να θεωρούμε την κλιματική αλλαγή μύθο, προκειμένου να μην χρειαστεί να αλλάξουμε καμιά συνήθειά μας που επιβαρύνει το περιβάλλον.

 

Μπορεί στ’ αλήθεια να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στον πλανήτη μας όταν ζούμε ο καθένας μας απομονωμένος και περιχαρακωμένος σε έναν πολύ στενό, περιορισμένο κόσμο; Κι αν πρέπει να συμβούν ριζικές αλλαγές για να είναι εφικτή η συνέχιση της ζωής στη Γη, πόσα και πόσο δραματικά γεγονότα πρέπει να βιώσουμε ακόμη προκειμένου να ξυπνήσουμε από τη χειμερία μας νάρκη και να αλλάξουμε πορεία;

 

 

Ελένη Φράγκου  
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL