Κολοκυθόπιτα αλμυρή PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Σάββατο, 17 Νοέμβριος 2007 11:08
Υλικά:

1 1/2 κιλό κόκκινη κολοκύθα
300 γρ. φέτα
3 - 4 κρεμμύδια
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 πρέζα δυόσμος αποξηραμένος
3 κ. σ. τραχανάς*
αλάτι και πιπέρι
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο**
1/2 φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή ρεγκάτο (προαιρετικά)
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 αυγό

Παρασκευή:

Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και τα καθαρίζουμε. Πετάμε τους σπόρους και τρίβουμε τα κομμάτια με χονδρό τρίφτη. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε τρυπητό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε, για να πάει παντού και την αφήνουμε να στραγγίσει 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά, προσέχοντας να μην καούν, σε μεγάλο τηγάνι με 2 κ. τσ. ελαιόλαδο. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι, με τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε 2 - 3 κ. τσ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε την στραγγισμένη κολοκύθα, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και να μην βγάζει πλέον υγρό. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Θρυμματίζουμε την φέτα.

Ανακατεύουμε την κολοκύθα, τα κρεμμύδια, τη φέτα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον κρόκο του αυγού. Κρατάμε το ασπράδι. Προσθέτουμε τον τραχανά. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Παράλληλα, λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε 2 - 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα. Ανάμεσα στα φύλλα, σκορπάμε λίγο τριμμένο τυρί, προαιρετικά.

Απλώνουμε το μείγμα κολοκύθας.

Σκεπάζουμε με 2 - 3 φύλλα, λαδώνοντας και βάζοντας τριμμένο τυρί ανάμεσα στα φύλλα.

Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει γύρω-γύρω, χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και αλείφουμε την πίτα με το ασπράδι του αυγού και λίγο λάδι.

Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και περιμένουμε 30 λεπτά πριν να την κόψουμε.

* Μπορείτε, φυσικά, να ανοίξετε εσείς φύλλα, ή αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, ή σφολιάτα, αλλά δεν συστήνουμε αυτή την πίτα με ζύμη κουρού, ή μπριζέ.

** Οποιοδήποτε είδος τραχανά ταιριάζει μ' αυτή την κολοκυθόπιτα. Την δοκιμάσαμε όμως με "καυτερό, κολοκυθένιο τραχανά" -μια σπεσιαλιτέ της Κομοτηνής- και θεωρούμε ότι τονίζει ιδιαίτερα τη γεύση της.

Αντιγόνη Πολίτου

Ημερομηνία καταχώρησης: 17.11.2007


 
Δροσερό πατέ σολωμού PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Πέμπτη, 03 Μάιος 2007 11:05
Υλικά:

1/2 κιλό βρασμένος ή καπνιστός σολωμός
2 - 3 κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
125 γραμμάρια βούτυρο
3/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι γλυκό ψιλοκομμένο (τα κόκκινα ξερά κρεμμύδια γλυκίζουν)
2 - 3 κ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση ελιές ή / και μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Παρασκευή:

Τοποθετήστε τον σολωμό στο μίξερ και πολτοποιήστε τον. Κατόπιν κάντε το ίδιο για το βούτυρο. Ενώστε τα δύο υλικά και ξαναχτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένας αφρώδης πολτός. Αδειάστε σε σκεύος το μείγμα και προσθέστε το κρεμμύδι, το λεμόνι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε το κα αφήστε το μια νύχτα στο ψυγείο ώστε τα υλικά να ενώσουν τα αρώματα τους. Σερβίρετέ το σε πιττάκια ή κράκερ και γαρνίρετε με ελιές ή / και μαϊντανό.

Νάστια Γιαννοπούλου

Ημερομηνία καταχώρησης: 3.5.2007

 
Ελαφριά σουτζουκάκια λεμονάτα PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007 11:05
Υλικά:

1/2 κιλό κιμάς άπαχος
1 αυγό
μπόλικη ρίγανη
ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι και πιπέρι
1 ποτήρι κρασί λευκό

Παρασκευή:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και τα πλάθουμε σε μικρά σουτζουκάκια. Σε κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή, βάζουμε νερό 1 δάχτυλο, ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο και αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια. Κουνάμε την κατσαρόλα να σωταριστούν, ρίχνουμε 1 ποτήρι κοντόγεμο λευκό κρασί, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3/4 της ώρας.

Όταν είναι έτοιμα μπορούμε εάν θέλουμε να δέσουμε το ζουμί με λίγο κορν φλάουρ, χυμό λεμονιού και μουστάρδα.

Νάστια Γιαννοπούλου

Ημερομηνία καταχώρησης: 19.4.2007

 
Πατατοσαλάτα μεσογειακή PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 11:04
Υλικά:

5 - 6 μέτριες πατάτες
100 γραμμάρια πράσινες ελιές
μαϊντανός ψιλοκομμένος
10 κ. σούπας ελαιόλαδο 5 κ. σούπας χυμό λεμονιού
1/4 κ. γλυκού μπούκοβο
1 κ. γλυκού μουστάρδα
αλάτι χοντρό

Παρασκευή:

Πλένουμε τις πατάτες καλά και τις βράζουμε ως ότου μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ ξεπλένουμε τις ελιές, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις βάζουμε σε ζεστό νερό για μισή ώρα. Σε σαλατιέρα βάζουμε τις πατάτες που έχουμε καθαρίσει κομμένες σε κύβους και τις ελιές στραγγισμένες, χωρίς κουκούτσια και κομμένες σε φετάκια. Χτυπάμε σε ένα μπωλ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το μπούκοβο, την μουστάρδα και το αλάτι. Περιχύνουμε τις πατάτες με αυτό και ανακατεύουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Σερβίρεται κρύα.

Σημ. Η σαλάτα αυτή θα είναι πιο νόστιμη εάν περιχύσουμε την σάλτσα όσο οι πατάτες είναι ζεστές. Με αυτό τον τρόπο οι πατάτες απορροφούν εύκολα την νοστιμιά του ελαιόλαδου και των υπόλοιπων συστατικών.

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.4.2007

 
Ριζότο με μυρωδικά PDF Εκτύπωση E-mail
Τρόπος Ζωής - Γεύσεις
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2007 11:03
Υλικά:

200 γρ ρύζι για ριζότο (Arborio)
160 γρ λευκό ξηρό κρασί
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένη φρέσκια μαντζουράνα
4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
570 γρ ζωμός λαχανικών
1 μέτριο καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
2 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
5 ίνες σαφράν
2 φλιτζάνια βρασμένο αρακά
αλάτι και πιπέρι
50 γρ τριμμένη παρμεζάνα

Παρασκευή:

Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ρύζι, το κρασί, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και γυρίστε τα μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί. Προσθέστε τον μαϊντανό, την μαντζουράνα, τον ζωμό, τα μανιτάρια, το καρότο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά. Διαλύστε το σαφράν σε 2 κ.σ. ζεστό νερό και ρίξτε το στο ρύζι. Προσθέστε κατόπιν τον αρακά και συνεχίστε το μαγείρεμα έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά. Προσθέστε το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε. Το ριζότο είναι έτοιμο να σερβιριστεί.

Σημ. Εάν το ρύζι είναι ακόμα λίγο σκληρό και τα υγρά έχουν απορροφηθεί, προσθέστε λίγο βραστό νερό ή ζωμό και συνεχίστε το μαγείρεμα.

Νάστια Γιαννοπούλου

Ημερομηνία καταχώρησης: 5.4.2007

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL