Η παγκόσμια οικονομική κρίση
“Χρειάζεται σχεδιασμός που να κοιτάξει πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης”… PDF Εκτύπωση Email
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχείρισης Προσωπικού που καταρτίστηκε με βάση έρευνα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τους ανθρώπους τους στη σημερινή κρίση υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «στρατηγικός σχεδιασμός, που να κοιτάξει πέρα από τα άμεσα γεγονότα και τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης».
Περισσότερα...
 
Κάποτε οι άνθρωποι αντιδρούσαν πιο δυναμικά στις κρίσεις… Γιατί όχι και τώρα; PDF Εκτύπωση Email
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες

 «Η τράπεζα είναι ένα μέρος που θα σου δανείσει χρήματα αν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν τα χρειάζεσαι».

(Μπομπ Χοπ, διάσημος κωμικός  ηθοποιός).

 

Είναι μια «αρχή» που φαίνεται ότι οι τράπεζες την τηρούν με ευβλάβεια στην εποχή μας, εν μέσω κρίσης κι ενώ παραμένει άλυτο το γνωστό πρόβλημα με την προσδοκώμενη και μη πραγματοποιούμενη ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας…

Περισσότερα...
 
Η Κρίση των ημερών μας είναι, στο βάθος, Πολιτισμική PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον των ανθρώπων στις μέρες μας κατευθύνεται, καθημερινά, στην “Κρίση”. Βέβαια οι περισσότεροι βλέπουν την κρίση ως οικονομική. Ίσως γιατί αυτό είναι το εξωτερικότερο επένδυμά της.

 
Περισσότερα...
 
Η σημερινή κρίση ως εγκλωβισμός του φωτός στην ύλη PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Είναι απίστευτη η αντίληψη των ανθρώπων ότι η οποιαδήποτε κρίση στις μέρες μας εξαρτάται από την πορεία του χρήματος και οφείλεται σ’ αυτήν.

 

Ίσως γιατί έχει φτάσει στο μέγιστο η απληστία, η οποία οφείλεται στην πλάνη των ανθρώπων να θεωρούν το έχω ως είμαι.

 

Αυτή η πλάνη οδηγεί τον άνθρωπο στην λανθασμένη εκτίμηση της πραγματικότητάς του και της πραγματικότητας γύρω του, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί τις δυνατότητές του καταστροφικά.

 

 
Περισσότερα...
 
Οικονομικής κρίσης συνέχεια… PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Επειδή η οικονομική κρίση συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίζεται για καιρό, μας δίνει την δυνατότητα να συλλογιστούμε και να αναλογιστούμε την σχέση μας με την οικονομία και το χρήμα.  Σε μια σχέση όπως γνωρίζουμε, τίποτε δεν είναι δεδομένο και σίγουρο,  τα πάντα μπορεί να αλλάξουν κάποια στιγμή.   
Περισσότερα...
 
Το θρίλερ της κρίσης PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Με αφορμή την κρίση του σύγχρονου κόσμου, που από μια πλευρά φαίνεται να είναι οικονομική, από την άλλη μοιάζει να είναι οικολογική, ενώ όλοι μύχια μπορεί να υποπτευόμαστε ότι η ουσία της μπορεί να είναι υπαρξιακή ή κρίση ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου και πολιτισμού, η οποία δεν απέχει πολύ από το να εξελιχθεί σε θρίλερ, ανατρέχω στον κόσμο του τρόμου που οι ταινίες περιγράφουν, πάντοτε με αφορμή κάποια γεγονότα, ανθρώπινους προβληματισμούς ή φαινόμενα.

 
Περισσότερα...
 
Διάλογος: η οικονομική κρίση και η πνευματικότητα PDF Εκτύπωση Email
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες

 

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης μήπως είναι πολυτέλεια να συζητάμε για την απουσία της πνευματικότητας; 

Το πιο πάνω ερώτημα έθεσε στις 8.11.2008 η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στον Ρομπ Ρίμεν (“Οι αιτίες της κρίσης μας οδηγούν στον Νίτσε και τον μηδενισμό”, Συνέντευξη στην Κατερίνα Οικονομάκου). Η απάντησή του και οι απαντήσεις των αναγνωστών μας (έχουν καταχωρηθεί συνολικά 12 απαντήσεις) είναι οι εξής: 

Περισσότερα...
 
Είπαν για την παγκόσμια οικονομική κρίση PDF Εκτύπωση Email
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες

Στο κείμενο που ακολουθεί προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε κάποιες χαρακτηριστικές εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν με αφορμή την τελευταία κρίση από ανθρώπους που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις στην παγκόσμια οικονομία και από ειδικούς. Είναι μια σύνθεση που αποτυπώνει σε έναν βαθμό την κατάσταση και την προοπτική, όπως εκείνοι την βλέπουν και την εικόνα αυτής της στιγμής σε μια παγκόσμια προσπάθεια να απαντηθούν (ή, έστω, να τεθούν) ερωτήματα όπως:

 

Περισσότερα...
 
Παγκόσμια κρίση: Να ξεπεράσουμε την νεοφοβία PDF Εκτύπωση Email
Του κόσμου τα νέα - Γνώμες
Διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (25 Οκτωβρίου 2008):Στις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες της εποχής που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομική κρίση, την επισιτιστική κρίση, την περιβαλλοντική, την ενεργειακή καθώς και τις γεωπολιτικές διενέξεις που θέτουν σε δοκιμασία την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε:  
Περισσότερα...