Νευροεπιστημονικά
Η χοληστερόλη πιο χρήσιμη απ’ ό, τι νομίζαμε; PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα

Η διάσταση ή ακόμη και η σύγκρουση ανάμεσα στο μυαλό και την καρδιά, θα έλεγε κανείς, βρίσκεται σε φιλοσοφικό, εσωτερικό ή ψυχολογικό πεδίο αναζητήσεων και εφαρμογών. Έχει συζητηθεί πολύ ψυχολογικά, αλλά και από πλευράς νευροεπιστήμης η απόκλιση στην λειτουργία της καρδιάς από την λειτουργία του νου, σε βαθμό που μερικές φορές φθάνουν η καρδιά και ο εγκέφαλος να κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Τώρα το όλο θέμα περνά, όμως, και σε πιο υλικές καταστάσεις, σωματοποιείται όπως θα μπορούσαμε να πούμε, για να δημιουργήσει μια επιπλέον προβληματική συνθήκη για το ανθρώπινο όν.  

Περισσότερα...
 
Η διαδικασία διαμόρφωσης του φύλου PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
 «O άνδρας και η γυναίκα αντιπροσωπεύουν δύο αρχές, δύο μέρη ενός όλου.  Ποιο είναι το όλο; Ο ίδιος ο άνθρωπος.  Οι δύο πόλοι, τα δύο μέρη, είναι το πνεύμα του και η ψυχή του.  Η ψυχή μπορεί να ζει ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το πνεύμα, όπως η γυναίκα μπορεί να ζει ξεχωριστά από τον άνδρα, ο καθένας για τον εαυτό του, σε δικιά του φυσική μορφή». 

(Πήτερ Ντένωφ, “Ούτε άνδρας, ούτε γυναίκα”).

 

Περισσότερα...
 
Αστρονομική Ιατρική PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα

Το κοινό σημείο ανάμεσα στην Αστρονομία και την Ιατρική είναι η έρευνα μέσω της συλλογής και της ανάλυσης μεγάλου αριθμού απεικονιστικών στοιχείων για την αναζήτηση μοντέλων που θα φωτίσουν την κατανόηση του αντικειμένου τους. Για παράδειγμα ένας γιατρός μελετά την μαγνητική τομογραφία ενός ασθενούς αναζητώντας σημεία της ασθένειας, ενώ ένας αστρονόμος αναλύει την εικόνα ενός ραδιοτηλεσκόπιου αναζητώντας ενδείξεις για ένα άστρο που γεννιέται.

Περισσότερα...
 
Σχέδιο Μελέτης Ανθρώπινου Συνδεσμώματος PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά νέα
Η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης βιολογίας καθώς επιχείρησε να φωτίσει άγνωστες πλευρές του ανθρώπινου γονιδιώματος και της σύνθεσής του. Έχοντας ολοκληρώσει σε ένα σημαντικό βαθμό την εργασία αυτή, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα εξίσου φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάλυση του ανθρώπινου συνδεσμώματος (connectome) που αφορά την μελέτη της έκτασης των συνδέσεων των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Περισσότερα...