Μνήμη
Συναισθηματική Μνήμη PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις
Και ξαφνικά παρουσιάστηκε η ανάμνηση. Αυτή η γεύση ήταν η γεύση του μικρού κομματιού της μαντλέν που την Κυριακή το πρωί στο Κομπραί (τη μέρα εκείνη δεν έβγαινα πριν απ’ την ώρα της λειτουργίας) μου πρόσφερε η θεία μου η Λεονί, όταν πήγαινα να της πω καλημέρα στο δωμάτιό της, αφού πρώτα το βουτούσε στο τσάι ή στο φλαμούρι της. Η όψη της μικρής μαντλέν δεν μου χε θυμίσει τίποτε πριν να τη γευτώ, ίσως γιατί, έχοντας δει συχνά από τότε τις μικρές μαντλέν,  χωρίς όμως να τις δοκιμάσω, πάνω στα ράφια των ζαχαροπλαστείων, η εικόνα τους είχε εγκαταλείψει εκείνες τις μέρες του Κομπραί για να δεθεί με άλλες πιο πρόσφατες, ίσως γιατί, απ’ αυτές τις αναμνήσεις τις εγκαταλειμμένες τόσον καιρό έξω από την μνήμη, δεν επιζούσε τίποτα, όλα είχαν διαλυθεί…
Περισσότερα...
 
Μνήμη και κβαντική φυσική PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

Πριν μερικές δεκαετίες ο Νίκος Καζαντζάκης, σύμφωνα με τη     βιοφιλοσοφία του, έλεγε: “Εμείς οι άνθρωποι είμαστε κάποιες παράξενες κι αλλόκοτες μηχανές, που τις τροφοδοτείς με ψωμί, κρασί, ψάρι, χόρτα και σου παράγουν αναστεναγμούς, γέλιο και όνειρα”. Με κέντρο την αντίληψη αυτή έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μία σειρά από επιστημονικούς τομείς, που ασχολούνται κυρίως με τον εγκέφαλο, προσεγγίζοντάς τον είτε σαν   μοντέλο, είτε σαν πεδίο μελέτης.
Οι εξελίξεις στην Πληροφορική, στην Γενετική και στην Ιατρική εισάγουν συνεχώς νέα δεδομένα στην ερευνητική προσπάθεια των  επιστημόνων παγκοσμίως, αφού ο μοναδικός τρόπος για τη μετατροπή αυτών των δεδομένων σε γνώση είναι διαμέσου της αυξανόμενης χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδικότερα των εφαρμογών πληροφορικής στις βιολογικές επιστήμες.
 

Περισσότερα...
 
Η ονειροπόληση ενισχύει την μνήμη; PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

(Με αφορμή το άρθρο «Τι κάνει ο εγκέφαλος όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτε;» )

«Το να “ονειροπολεί” κανείς ακούγεται ίσως σαν ένα νοητικό παιχνίδι, πρόκειται όμως για μία λειτουργία με πολύ σοβαρό σκοπό. Θεωρούν ότι (η ονειροπόληση) αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για την ενσωμάτωση των μαθημάτων του παρελθόντος στα σχέδιά μας για το μέλλον».

 

Περισσότερα...
 
Η εξασθένηση της μνήμης PDF Εκτύπωση Email
Υγεία - Θεραπευτική - Μικρά Μυστικά
Σύμφωνα με σοφούς του παρελθόντος η εξασθένηση της μνήμης οφείλεται σε μια ακατάπαυστη αγωνία και στην οργή. 'Οσο πιο αδάμαστα είναι τα συναισθήματα του ανθρώπου, τόσο πιο αδύναμη είναι η μνήμη του. Η μνήμη αποτελεί την αποθήκη της ανθρώπινης διάνοιας, βρίσκεται δε στην καλύτερή της κατάσταση, όταν μεταξύ υποσυνειδήτου, συνειδητού και αυτοσυνειδητότητας υπάρχει ένας κάποιος σύνδεσμος. Αν μέσα στη συνειδητότητα του ανθρώπου διεισδύσει μια ξένη σκέψη που τον ανησυχεί συνεχώς, η μνήμη του θα αρχίσει να εξασθενεί. Η εξασθένηση της μνήμης δείχνει ότι το σύστημα των αγωγών μέσα από τους οποίους ρέει η ενέργεια έχει ραγίσει, με αποτέλεσμα να διαρρέει ένα μέρος της. Για να αποκατασταθεί η δύναμη της μνήμης, πρέπει να διορθωθεί το σύστημα των αγωγών, και να υπάρξει ενότητα της συνειδητότητας, απορρίπτοντας εκτός της διάνοιάς μας και της καρδιάς μας όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας ταράζουν.

 
Η αξία και η αξιοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου PDF Εκτύπωση Email
Επιστήμη - Επιστημονικά άρθρα

Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ένας Ισπανός ερευνητής έδειξε ότι το νευρικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, τους νευρώνες.

Από τότε οι βασικές νευροεπιστήμες -βιολογία του εγκεφάλου και νευρολογία- έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο.

Περισσότερα...
 
Ο εγκέφαλος διαλέγει αναμνήσεις PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ικανότητα του εγκεφάλου να απωθεί κάποιες αναμνήσεις μειώνει την πίεση που ασκείται από κέντρα ελέγχου της μνήμης τη στιγμή που αυτός προσπαθεί να θυμηθεί κάτι σημαντικό. Ξεχνάμε όσα δεν μας είναι απαραίτητα- θυμόμαστε όσα χρειαζόμαστε. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Nature Neuroscience" και είναι η πρώτη φορά που καταγράφτηκε οπτικά ο εγκέφαλος την ώρα που απωθεί αναμνήσεις οι οποίες τον βγάζουν "εκτός τροχιάς". Συγκεκριμένα, την ώρα της απώθησης οι ερευνητές είδαν μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου η οποία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να διαλέξει μία από τις διαθέσιμες επιλογές, για κάποιο θέμα. Επιλεκτική είναι η μνήμη και με τις δυσάρεστες αναμνήσεις μας. Μπορεί ο εγκέφαλος να διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα διατήρησης της μνήμης για μια ζωή, αλλά μία από τις βασικές του λειτουργίες είναι να ξεχνάει.

Περισσότερα...
 
Μνήμη, φαντασία και γήρας PDF Εκτύπωση Email
Του κόσμου τα νέα - Αξιοσημείωτα
Η θεωρία ότι η ικανότητα να θυμόμαστε το παρελθόν και η ικανότητα να φανταζόμαστε το μέλλον βασίζονται στα ίδια εγκεφαλικά κυκλώματα, ενισχύεται από πρόσφατα πειράματα που έγιναν στο Χάρβαρντ. 'Ενα από τα συμπεράσματα των πειραμάτων αυτών είναι ότι η φαντασία βασίζεται στη μνήμη περισσότερο από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, με την πάροδο της ηλικίας εξασθενεί όχι μόνο η μνήμη μας, αλλά και η φαντασία μας.

Μια πιθανή ερμηνεία που δίνεται από τους επιστήμονες για το γεγονός ότι και οι δύο αυτές ικανότητες επηρεάζονται αρνητικά από τα γηρατειά είναι ότι βασίζονται στη "συσχετιστική επεξεργασία", τον συνδυασμό, δηλαδή, ανεξάρτητων πληροφοριών που αφορούν το ίδιο γεγονός. Ο συσχετισμός αυτός γίνεται όλο και πιο δύσκολος όσο το μυαλό γερνάει.

'Ισως η μνήμη να υπάρχει, όχι για να θυμόμαστε το παρελθόν, αλλά για να μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον...

Ημερομηνία καταχώρησης: 12.1.2008
 
Η Μνήμη και η Χρήση της PDF Εκτύπωση Email
Πνευματικότητα - Πνευματικότητα

Συνήθως αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη μνήμη του. Πόσο πραγματικό, ωστόσο,  είναι το γεγονός αυτό; Ή μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το γεγονός της χρήσης της ανθρώπινης μνήμης;

 

Η μνήμη είναι μια διαδικασία καταγραφής και αποθήκευσης ερεθισμάτων, εικόνων, συναισθημάτων, συλλογισμών κλπ. κάτω από ορισμένες συνθήκες και για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως στην μνήμη καταγράφονται γεγονότα που σχετίζονται με το άμεσο ενδιαφέρον, ενώ πολλά άλλα γεγονότα δεν καταγράφονται διότι βρίσκονται εκτός του πεδίου του ενδιαφέροντός μας.

Περισσότερα...
 
'Οταν η αλλαγή μπορεί ακόμη να έλθει... PDF Εκτύπωση Email
Πνευματικότητα - Πνευματικότητα
Στην ζωή των ανθρώπων που την μνήμη τους τείνουν να χάσουν, για να ξεχάσουν πιο εύκολα τον κόσμο που έλπιζαν και κοντεύει να σβήσει, μέσα στον κόσμο που πια δεν θέλουν.

Το 1928 ο Άρθουρ Έντιγκτον εισήγαγε την έννοια του βέλους του χρόνου για να εκφράσει την μονόδρομη ιδιότητα του χρόνου η οποία δεν έχει ανάλογο στον χώρο. Μεταγενέστερες παρατηρήσεις και υποθέσεις έθεσαν το θέμα της διαστολής του σύμπαντος, της φοράς και της ταχύτητας της κίνησης του. Σύμφωνα με την άποψη αυτή η διαστολή του σύμπαντος επιλέγει μια κατεύθυνση του χρόνου για ένα κοσμολογικό βέλος του χρόνου, με αμετάτρεπτη πάντοτε την αρχή της μη αντιστροφής του βέλους του χρόνου. Ακόμη και με αυτή την παραδοχή της μη αντιστροφής του βέλους του χρόνου, δίνεται ένα ποσοστό ελευθερίας στην κατεύθυνση της κίνησης του βέλους του χρόνου, αποκαλύπτοντας έτσι την πολλαπλότητα των εκδοχών μιας χρονικής στιγμής, γεγονός που παραπέμπει στην άποψη της παραλληλότητας των συμπάντων που σημαίνει ότι κάθε στιγμή έχει μια πολλαπλότητα εκδοχών που περιέχονται στα σύμπαντα που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό που επιτρέπει την πρόσβαση του ανθρώπου ή της ανθρωπότητας στις διάφορες εκδοχές είναι η επιλογή, που από την απόφαση προκύπτει.
περισσότερα...
 
Για την ανάγνωση... PDF Εκτύπωση Email
Προβληματισμοί - Σκέψεις

του Γιώργου Τσαντάκη

Για να τις φθάσει να λάμπουν ο χρυσοχόος τις λέξεις του,
προηγουμένως τις βουτά στο φαρμάκι.
Γι' αυτό καθετί πικρό γοητεύει.
'Οπως η άγουρη ελιά και του Εμπεδοκλέους το ήτορ.

Οδυσσέας Ελύτης, "Εκ του Πλησίον"

Επειδή πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού μετά από μια περίοδο εκμάθησης περνούν στον αυτοματισμό, ξεχνιούνται καθώς τις μεταχειριζόμαστε στην καθημερινή μας πρακτική. 'Ετσι, τις χρησιμοποιούμε έχοντας λησμονήσει την διαδικασία σχηματισμού και εγκατάστασής τους, αγνοώντας και παραμελώντας μια βασική εγκεφαλική λειτουργία η οποία είναι χρήσιμη σε πολλές άλλες περιπτώσεις εκτός από την ανάγνωση. Μια από τις βασικές λειτουργίες που χρησιμοποιούν τον αυτοματισμό είναι η ανάγνωση. Αρχικά, το παιδί δυσκολεύεται να διαβάσει τις καρικατούρες που είναι αραδιασμένες σε μια σελίδα και τις αποκαλούμε γράμματα. Μετά από επίμονη πρακτική, η διαδικασία σταδιακά γίνεται αυτόματη, μέχρι που άμεσα μπορεί να αναγνωρίσει αυτό το μοντέλο σαν λέξη. Μια ένδειξη για την δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας αφορά την έκταση της μνήμης. Συνήθως, η έκταση της μνήμης για τα γράμματα είναι επτά, δηλαδή κάποιος άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί και να επαναλάβει μέχρι επτά μεμονωμένα γράμματα, εφόσον τα δει για πρώτη φορά. Αν και μερικοί έχουν πιο ισχυρή μνήμη, ελάχιστοι μπορούν να θυμηθούν πάνω από εννέα γράμματα που είδαν μια φορά. Στην πραγματικότητα μπορούμε να θυμηθούμε λέξεις με πολύ περισσότερα γράμματα, γιατί ο μηχανισμός ανάγνωσης έχει πλέον αυτοματοποιηθεί.

Περισσότερα...